Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drożdżowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
drożdże 5 dkg
mleko 1 szklanka
masło 10 dkg
cukier 15 dkg
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie
zapach cytrynowy
płatki migdałowe 15 dkg
masło 10 dkg
cukier puder
sok z cytryny 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drożdżowe

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku mieszamy i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia,mieszamy z mąką cukrem cukrem waniliowym dodajemy rozczyn z drożdży,żółtko jajko oraz zapach.Roztopione masło powoli dodajemy do ciasta,wyrabiamy ręcznie lub mikserem do momentu aż ciasto przestanie się kleić i zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłym miejscu.Układamy w prostokątnej formie wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tatą.Ciasto powinno mieć grubość 1,5 centymetra,na nim układamy pokrojone w płatki masło i migdały.Pieczemy w 220 stopniach 20 min na złoty kolor.Po upieczeniu polewamy lukrem z cukru pudru gorącej wody i łyżki soku z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 27.08.2011 18:26
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak