Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pikantne pomarańcze

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze 1 kg
Goździki całe Prymat kilka
Cynamon cały Prymat kawałek
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
kardamon 1 łyżka
ocet winny 1 szklanka
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: pikantne pomarańcze

Pomarańcze myjemy sparzamy i kroimy w plastry razem ze skórką i dusimy pół godziny na małym ogniu w niewielkiej ilości wody .Odsączamy i wkładamy n do marynaty przygotowanej w następujący sposób-cynamon,kolendrę i kardamon podgrzewamy na suchej patelni następnie tłuczemy w mozdzieżu lub w szmatce i wkładamy do garnka z cukrem oraz octem winnym.Gotujemy na małym ogniu 10 min.Dodajemy pomarańcze i smażymy około pół godziny aż staną się szkliste.Przekładamy gorące do słoików dodając pieprz gozdziki i kawałek kory cynamonowej .Zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem.Dodatek do mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 15.07.2012 17:44
ciekawe
Krystyna32 29.11.2011 00:12
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak