Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 5 szklanek
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 1,5 szklanki
margaryna 2/3 kostki
cynamon 1 łyżeczka
cukier 4 łyżki
jabłko kwaśne 10 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Kroki postępowania

1
Na stół wsypać 5 szklanek mąki,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,wbić 5 jaj,dodać margarynę i 1,5 szklanki cukru,wyrobić ciasto.Następnie wstawić je na 30 minut do lodówki.
Krok 1 - Jabłecznik foto
2
Jabłka obrać ze skórki,wykroić gniazda nasienne.Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach i lekko odcisnąć z nich sok.Dodać 4 łyżki cukru,1 łyżeczkę cynamonu,2 łyżki rodzynek i całość dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Jabłecznik foto
3
Wyciągnąć z lodówki schłodzone ciasto,podzielić je na pół.Pierwszą część ciasta włożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszki.Ciasto równomiernie rozprowadzić na dnie blaszki.Następnie nałożyć jabłka.
Krok 3 - Jabłecznik foto
4
Z drugiej części ciasta zrobić wałeczki i układać je na jabłkach.
Krok 4 - Jabłecznik foto
5
Ciasto włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 45 minut.
Krok 5 - Jabłecznik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 24.11.2011 13:44
super
ewasylwia 28.08.2011 16:40
pyszne są takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak