Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z tuńczykiem i warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż basmati 1 torebka
tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
marchewka 2 pokrojona
groszek konserwowy 1 puszka
kukurydza w puszce 1 puszka
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól do smaku
przyprawy do smaku (do dań z ryżu)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z tuńczykiem i warzywami

1) Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem soli tyle minut ile jest napisane na opakowaniu.
2) W międzyczasie kroimy marchewkę w plasterki bądź kostkę (radzę plasterki,ponieważ reszta składników będzie mniejsza).
3) Podduszamy marchewkę z przyprawami na małym ogniu aż będzie miękka
4) Następnie dodajemy całego tuńczyka z puszki wraz z olejem, by potem już nie dodawać (dlatego preferuję tuńczyka w oleju,a nie w sosie własnym).
5) Mieszamy wszystko razem i przyprawiamy leciutko.
6) Dodajemy groszek i kukurydzę (ja kupuję w puszce mieszankę tych warzyw)
7) Mieszamy i chwilę podsmażamy wszystko
8) Na koniec dodajemy ugotowany i odsączony ryż
9) Wszystko mieszamy i doprawiamy przyprawami. Ja używam na koniec czerwonej przyprawy do ryżu (mieszkanka różnych przypraw) dla walorów kolorystycznych i smakowych :)

Potrawa jest bardzo prosta wystarczy po kolei dodawać składniki i mieszać i tyle ;)

SMACZNEGO !

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak