Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
śmietana 1/2 szkl
mleko 1/2 szkl
drożdże 5 dag
cukier 10 dag
żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
masło 10 dag
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
masa makowa 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z makiem

Rozkruszone drożdże włożyć do naczynia, wsypać łyżeczkę cukru, wlać podgrzane mleko, wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać śmietanę, pozostałą mąkę, sól, cukier i żółtka, dokładnie wyrobić. Gdy składniki dokładnie się połączą, wlać roztopione, przestudzone masło, dodać cukier waniliowy i jeszcze chwilę wyrabiać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. i pokroić na kwadraty 8/8 cm. Na każdy kawałek ciasta nałożyć po łyżeczce masy makowej i zwijać formując rogaliki. Układać na przygotowanej blaszce, gdy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 03.08.2013 10:39
uwielbiam takie
Rogalik 04.03.2012 20:16
pyszne
irenka 23.02.2012 16:07
pyszniutkie
mirosława4 06.02.2012 21:46
smaczne
Wacław 10.10.2011 09:28
pyszne,lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak