Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy ziemniaczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula biała 1/2 szt
olej do smażenia 1 łyżka
sól do smaku
koper
boczek wędzony 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy ziemniaczane

Ziemniaki obieramy i 1/3 część gotujemy.
Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę.
Resztę ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy na gazie od nadmiaru soku.
Odciśnięty sok odstawiamy na 15 minut a powstały po tym czasie osad mieszamy z ugotowanymi i surowymi ziemniakami.
Solimy do smaku.
Z masy ziemniaczanej formujemy wałek a następnie kule.Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 10 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Boczek kroimy w kostkę i siekamy cebulę .
Smażymy razem na rozgrzanym oleju i polewamy gotowe pyzy.
Możemy posypać posiekanym koperkiem.
Pycha.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 23.03.2013 17:27
mniam, bardzo lubię !
David 02.03.2013 14:24
moje ulubione
barbara11561 15.07.2012 10:27
pyszne:)
Anio?eczek 02.05.2012 11:54
pyszniutkie pyzy :)
olkaaa 21.02.2012 07:33
lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak