Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śląskie kluski

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 0,5 kg
mąka ziemniaczana 12/5 gram
jajko 1 szt
sól
boczek wędzony 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: śląskie kluski

Kroki postępowania

1
Gotowe kluseczki polane tłuszczykiem i skraweczkami normalnie pyszny obiadek polecam
Krok 1 - śląskie kluski foto
2
Ugotowane ziemniaki ostudzić i zmielić połączyć z mąką ziemniaczaną, Dodać jajko, sól i wyrobić ciasto. Rękami formować małe kulki i robić w nich małe w głębienia palcem, wrzucić do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min
Krok 2 - śląskie kluski foto
3
Boczek wędzony pokroić drobno
Krok 3 - śląskie kluski foto
4
Boczek smażyć na skraweczki polać kluski i podawać
Krok 4 - śląskie kluski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 02.12.2012 14:45
prawdziwe śląskie robi się bez jajka
Justa32 21.10.2011 12:28
lubię kluseczki!!!
cukiereczek 19.09.2011 08:38
Do sosów, surówek rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak