Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe z orzechami

5.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Powidła śliwkowe z orzechami to ciekawa propozycja śliwkowych przetworów, która zachwyci Was głębokim i interesującym smakiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

śliwki węgierki 3 kg
cukier kryształ 40 dag
orzechy włoskie 20 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe z orzechami

Powidła śliwkowe z orzechami to doskonałe połączenie słodkich owoców z kremowym i orzechowym smakiem. Orzechy włoskie dodają powidłom wyrazistości, wyjątkowego smaku i ciekawej konsystencji, mimo że orzechy w tym przepisie powinny być dokładnie zmielone. Połączenie słodkości śliwek i bogactwa orzechów sprawia, że powidła śliwkowe z orzechami są niezwykle smaczne i satysfakcjonujące. Powidła możecie użyć do przełożenia ciasta, dodatku do kremów, smarowideł kanapkowych czy dodatku do wędlin i wytrawnych przekąsek.

Powidła śliwkowe z orzechami przepis:

1. Śliwki umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Każdą przekroić na połowę i wyjąć pestki.

2. Włożyć owoce do dużego garnka. Dodać zmielone orzechy włoskie i cukier. Gotować na małym ogniu, bez przykrycia przez godzinę. Odstawić na 16 godzin. Po tym czasie ponownie gotować przez 30 minut i odstawić na 8 godzin.

Powtarzać tę czynność jeszcze 4 razy, skracając za każdym razem czas "odpoczywania" powideł o połowę.

3. Po ostatnim zagotowaniu gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików. Starannie zakręcić i odstawić słoiki dnem do góry do czasu, aż całkowicie wystygną.

Powidła śliwkowe z orzechami to bardzo ciekawe urozmaicenie tradycyjnych powideł śliwkowych, które wyróżnia się bogatym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Jeśli poszukujecie przepisów na inne przepisy na przetwory śliwkowe, koniecznie wypróbujcie przepis na: 

POWIDŁA ŚLIWKOWE Z PIEKARNIKA

POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ CUKRU

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 25.03.2013 23:04
powidła uwielbiam, ale te orzechy muszą nadać specyficzny smak całości, super
Renataj 16.10.2012 12:13
Apetyczne.
aguus 06.09.2011 13:31
Nigdy nie mam cierpliwości do robienia powideł....
Gosia40 02.09.2011 17:40
Pyszności!
Nina7 30.08.2011 17:00
Pięknie wyglądają:)
smakowita 28.08.2011 12:06
super !!!
treonina 26.08.2011 18:16
łooo świetne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak