Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kapusty kiszonej

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
kiełbasa zwyczajna 1 kg
smalec 3/4 kostki
olej 5 łyżek
koncetrat pomidorowy 1/2 słoiczka
Liść laurowy suszony Prymat 3/2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
majeranek 1 łyżka
tymianek 1/2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyzeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
grzyby suszone 20 sztuk
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kapusty kiszonej

Do smaku dodajemy VEGETE jeszcze.

Kapustę w sytuacji gdy jest zbyt kwaśna należy dobrze wypłukać, wycisnąc, następnie poszatkować ją. Zalać do połowy wrzątkiem i gotować do odparowania wody około 40 minut pod przykryciem.
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do niej posiekaną cebulę, smalec i olej. Wszystko podsmażać około 15 minut, potem dodać koncentrat, znów krótko podsmażyć.
Do kapusty dodać:
1) liście,
2) ziele,
3) pieprz,
4) wędlinę
5) namoczone ( 4 minuty we wrzatku ) i pokrojone grzyby.

Całość wymieszać i dodać resztę przypraw. Gotować jeszcze 1/2 godziny na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby ponownie przyprawić.


Bigos najlepszy jest według mnie nastepnego dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 26.04.2013 21:30
Bardzo lubie bigos. Robie troche inaczej ale też tylko z kiszonej kapusty.
pacpaw 17.06.2012 23:10
ja często dodaję jeszcze białej
agata1722
agata1722 08.12.2011 17:25
mniam mniam
aleksa123 04.10.2011 21:15
super
maryśka 26.09.2011 22:14
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak