Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z młodej kapusty

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

głowka kapusty 1,3 kg
cebula 15 dag
kiełbasa zwyczajna 60 dag
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 3 ziarenka
mąka 2,5 łyżki
smalec 3/4 łyżki
sól do smaku
żeberka 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z młodej kapusty

Kapustę:
1) oczyszczamy,
2) myjemy
3) szatkujemy niezbyt drobno.
4) Lekko solimy

Żeberka :
1)oczyszczamy,
2) myjemy
3) Zalewamy w oddzielnym garnku wodą by były przykryte
4) gotujemy pod pokrywką do chwili, aż mięso będzie odstawać od kości.

Poszatkowaną kapustę :
1)zalewamy w garnku niewielką ilością wody,
2) wrzucamy ziele angielskie
3) wzrucamy liść laurowy
4) gotujemy bez przykrycia,
5) mieszając od czasu do czasu.

Z żeberek ściągamy mięso. Kroimy je na małe kawałki i dajemy do kapusty. Wywar powstały z gotowania żeberek nie wylewa się.

Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę dajemy na patelnię ze smalcem i podsmażamy do zeszklenia.Następnie dodajemy do niej kiełbasę , stale mieszamy i smażymy na wolnym ogniu. Zawartość patelni wykładamy do garnka, zostawiając trochę do wykonania zasmażki.

i kiełbasę pozostała na patelni posypujemy 2 łyżkami mąki i także stale mieszamy i podsmażamy.

W momencie gdt mąka zeszkli się i straci smak surowizny należy ją zalać wywarem z gotowania żeberek

wylewamy do gotującego się bigosu, gdy kapusta będzie już miękka. Trzymamy jeszcze kilka minut na otwartym ogniu, stale mieszając.

Doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 07.05.2012 13:23
super
mic 24.12.2011 13:42
ja z checia bym mogl zjesc
Lidia6 18.09.2011 09:51
pyszny taki bigos
dianix 05.09.2011 23:34
Tak wiem, bigos jest z kiszonej kapusty, nie z mlodej. Zawsze używam nazwy bigos, moze to błąd ..przyzyczajenie! To tak na zaś dla tych \"uszczypliwych\"! :)
Ewelina47 04.09.2011 21:03
lubię bigosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak