Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 400 g
przecier pomidorowy 10 łyżek
kiełbasa zwyczajna 1 pętko
boczek wędzony 40 dkg
cebula biała 2 szt
Majeranek suszony Prymat
cukier kryształ szczypta
sól do smaku
czosnek 1 ząbek
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę namoczyć na noc, ugotować na półmiękko. Dodać przecier pomidorowy, kiełbasę pokroić w plasterki, boczek w kostkę, cebulę w piórka i wszystko razem smażyć na małej ilości tłuszczu(zamiast boczku, można użyć wędzonych żeberek, lub kości, wtedy wrzucamy je bezpośrednio do fasoli, żeby nabrała smaku wędzonki). Smażone wędliny dokładamy do fasolki, gdy jest już praktycznie miękka. Czosnek rozgniatamy, lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i szczyptą cukru. Na koniec dodajemy majeranku (ja dodaję go dużo). Podajemy fasolkę z chlebem na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 08.01.2014 12:57
lubię taką fasolkę i często ją robię
Margo1 27.06.2013 10:51
robię ją raz na 2 tyg
bietka 16.10.2012 12:42
dobre
anna186 05.05.2012 19:59
pyszne
ewaa 16.11.2011 19:54
uwielbiam
agata1722
agata1722 21.09.2011 15:35
znakomity przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak