Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nocino.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus

Przepis i sposób przygotowania na: Nocino.

Składniki:
* * 15 zielonych orzechów włoskich zebranych na początku lipca
* * skórka z 1/2 cytryny (sparzona i cieniutko skrojona w wierzchu cytryny)
* * 3/4 szklanki cukru
* * szczypta cynamonu
* * 1 szklanka spirytusu
* * 1 szklanka wody

Orzechy umyć i ponakłuwać w kilku miejscach wykałaczką.Uwaga-najlepiej to robić w rękawiczkach, gdyż rąk i paznokci nie można domyć po soku z orzecha. Ugotować syrop z wody,cukru i cynamonu. W słoju ułożyć orzechy i cieniutko ściętą skórkę z cytryny. Zalać gorącym syropem.Gdy ostygnie wlać spirytus i wymieszać.Postawić w słonecznym miejscu na 2 miesiące.Co dzień potrząsać kilka razy. Po dwóch miesiącach zlać nalewkę i przefiltrować przez gazę. Wlać do butelki i spożywać w razie problemów żołądkowych-oczywiście w ilościach leczniczych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 01.03.2012 10:42
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak