Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ćwikła

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 1 kg
chrzan 1 słoiczek
cukier 5 łyżeczek
sól 1 szczypra
sok z 1 cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Ćwikła

Buraki umyć i i ugotować.
Wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do tarcia ziemniaków.
Nadmiar soku odlać lub odsączyć buraki na sicie.
Dodać najpierw sok z cytryny, następnie chrzan i przyprawy, spróbować ewentualnie dodać soli.
Wstawić na noc do lodówki, żeby ćwikła się przegryzła.
Następnego dnia spróbować czy czuć wystarczająco chrzan, jeśli nie to dodać wg uznania, włożyć do słoiczków.
Najlepsza do mięs i wędlin

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 09.05.2012 22:14
uwielbiam do dań mięsnych;)
Monika79 29.03.2012 16:13
lubię
Marta98 16.02.2011 20:36
super
Smakosz6 14.08.2010 22:11
jest ok

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak