Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba słodkowodna w occie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ocet 10 % 200 ml
ziele angielskie 3
Liść laurowy suszony Prymat 1
cukier 1 łyżka
przyprawa w płynie 1 łyżka
ryby 1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 100 g
mąka pszenna 100 g
jajko 1
olej roślinny 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba słodkowodna w occie

Ryby słodkowodne patroszymy, myjemy i kroimy na kawałki. Osuszamy i solimy. Następnie maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej wymieszanej z mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Tak usmażone ryby wkładamy do słoików i zalewamy zalewą ugotowana z wody (ok. 4 szklanki), octu, cukru oraz maggi. Przed zalaniem jeszcze do słoika dorzucamy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy oraz kawałki cebuli. Zalane gorącą zalewą ryby zakręcamy. Nie pasteryzujemy. Gotowe do zjedzenia po ok. tygodniu. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 16.09.2013 14:27
uwielbiamy ryby na różne sposoby ale przyznam, że takiej jeszcze sama nie robiłam - zawsze kupuję, koniecznie muszę spróbować swoich sił :)
M. Monroe 07.01.2013 22:33
wygląda bardzo apetycznie - jaka jest najlepsza. podejrzewam, że małe okonki bo ich ości są cieniutkie i ocet je na pewno rozmiękczy ?
Maniek2 08.03.2012 19:55
ciekawe
caralajna 18.02.2012 18:55
pycha, fajny pomysł z tym zaprawianiem
halina17 26.11.2011 12:15
dobry przepis
magical66 10.11.2011 21:33
smaczna
iga2 17.10.2011 16:36
lubię
Ania67 14.10.2011 12:04
super
anemon 22.09.2011 10:38
Interesujący przepis.
Margo1 29.08.2011 13:59
ciekawa ta rybka
dianix 26.08.2011 16:29
i prosze i jedzenie gotowe.. w occie lubie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak