Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe chrusty

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 3 szt
cukier 1/2 szk
olej 1/2 szk
drożdże świeże 100 g
mleko 1 szk
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe chrusty

Drożdże rozrabiamy cukrem i mlekiem, dodajemy jajka, olej i mąkę.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie lekko wyrabiamy i przygotowujemy się do robienia chrustów.
Od całości odrywamy kawałki ciasta, rozwałkujemy na grubość ok 3-4mm, następnie kroimy na paski, potem przecinamy w poprzek i nacinamy środki.
Przez nacięcie wywijamy ciasto.
Tak przygotowane ciastka smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Osączmy nadmiar tłuszczu na ręczniki papierowym.
Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 21.08.2012 11:32
bardzo chętnie też sprawdzę jak smakują :)
Kate131 13.01.2012 10:28
pycha
czekoladka_m 01.01.2012 17:31
Niedługo Tłusty Czwratek, więc chrusty będą jak znalazł:)
ZEWA 19.12.2010 10:11
Pyzuniu to spróbuj, są smaczne i takie puszyste
SmacznaPyza 19.12.2010 10:00
drożdżowych jeszcze nie próbowałam robić
ZEWA 17.12.2010 18:26
mało pracy a jakie smaczne i ile przyjemności z jedzenia
Sarenka 16.12.2010 20:50
Mój maz je uwielbia :)
Emilia21 03.11.2010 12:08
swietne
Emilia21 03.11.2010 12:07
swietne
BozenA 25.10.2010 19:00
pyszne
BozenA 25.10.2010 19:00
pyszne
Justyna223 01.10.2010 07:17
ależ one apetyczne
ewasylwia 25.09.2010 10:05
Uwielbiam takie pyszności
kasiurek 01.09.2010 12:05
wyglądają smakowicie:)
kasiurek 01.09.2010 12:04
wyglądają smakowicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak