Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świderki z ziołami i dymką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruby makaron 40 dag
jogurt naturalny 1/2 szklanki
ser pleśniowy 5 dag
dymki 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
oliwa 3 łyżki
żółty ser 3 łyżki
posiekane zioła 2 łyżki
sól
pieprz
twaróg 1 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Świderki z ziołami i dymką

W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron, zamieszaj. Poczekaj, aż woda znów zawrze, zmniejsz płomień i gotuj makaron 5-8 minut. Powinien pozostać lekko twar-dawy (al dente). 2.Czosnek obierz, posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dymki oczyść, pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Włóż czosnek i dymki, mieszając, usmaż na szklisto. Dołóż pokruszony ser pleśniowy i twaróg. Mieszając, podgrzewaj, aż sery całkowicie się stopią. Dolej jogurt. Mocno podgrzej, ale nie gotuj. Sos przypraw solą oraz pieprzem. Odłóż trochę ziół do dekoracji. Resztę wymieszaj z sosem. 3.Makaron odcedź, osącz na sitku. Wymieszaj z sosem. Gotowe danie przełóż na ogrzane talerze. Posyp startym serem i odłożonymi wcześniej ziołami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak