Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pikle ogórkowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 1 kg
sól 5 dkg
cukier 15 dkg
ocet 10 % 1/2 litra
Gorczyca biała cała Prymat kilka ziarenek
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: pikle ogórkowe

Duże ogórki dokładnie myjemy obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż na cztery lub osiem części,wydrążamy pestki i układamy w misce posypane i wymieszane z solą i odstawiamy na kilka godzin.Gotujemy pół litra octu i pół litra wody z cukrem,dodajemy cebulę pieprz,gorczycę i listek laurowy.Odcedzone z soku ogórki układamy szczelnie w słoikach zalewamy gorącą zalewą,rozkładając równomiernie do wszystkich słoików cebulę pieprz,gorczycę i podzielony listek laurowy.Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.Kiedy ostygną odwracamy.Można je pasteryzować wstawiając do dużego garnka z wrzącą wodą ustawiamy je na ściereczce i gotujemy 5 min na małym ogniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 12.12.2011 00:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak