Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem z borówek i gruszek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówki 1 kg
cukier 1/2 kg
gruszki 1/2 twarde

Przepis i sposób przygotowania na: dżem z borówek i gruszek

Borówki myjemy odsączamy na sicie.Przygotowujemy zalewę z cukru i i szklanki wody.Gruszki myjemy obieramy ze skóry dzielimy na cząstki i wydrążamy gniazda nasienne i wkładamy do syropu.Gotujemy aż staną się szkliste wtedy dokładamy borówki i gotujemy pod przykryciem jeszcze 15 min.Gorący dżem wkładamy do słoików zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.Gruszki można zastąpić jabłkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 06.08.2012 20:44
Aż mam ochotę skosztować
Krystyna32 25.09.2011 06:54
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak