Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
zakwas do żuru 1/2 l
biała kiełbasa 4 sztuki
sól szczypta
mąka ziemniaczana 1 łyżka
woda 3 l

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Marchewkę umyć i obrać. Pietruszkę umyć, obrać i wrzucić razem z marchewką do garnka. Gotować 15 minut.
Obrać cebulę, przekroić i jedną połówkę dodać do garnka. Wlać zakwas.
Doprawić majerankiem i solą. Gotować ok. 10 minut. Kiełbasę pokroić.
Pozostałe pół cebuli pokroić drobno, dodać do kiełbasy i podsmażyć chwilkę.
Wrzucić do garnka. Dodać soli. Na koniec w miseczce wymieszać mąkę z odrobiną wody. Przelać do garnka i gotować jeszcze 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak