Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Krem:
masło 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
Ciasto:
mleko 1/2 litra
jajko 4-5 szt
mąka 1 szklanka
woda 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka

Mleko zagotować z cukrem, dodać obie mąki i ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć masło i dodać wystudzony budyń.Ciasto: Margarynę i wodę zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać i jeszcze jakieś 3 minuty trzymać na małym ogniu.. Po wystudzeniu dodać jaja. Miksować 5 min na najwyższych obrotach. Podzielić ciasto na 2 części i każdą piec około 20 min w temp. 200 stopni, potem 10 min w 150 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 18.07.2013 08:30
robie raz do roku
anemon 18.07.2013 07:11
Całe wieki nie jadłam karpatki, a Twoja wygląda bardzo apetycznie.
jordi 11.07.2013 13:09
przepyszna
Betka 13.06.2012 05:28
uwielbiammm;)
cooleczka 16.01.2012 10:38
uwielbiam domową karpatkę
junox 07.12.2011 19:25
pyszniutka
Wacław 26.11.2011 10:45
uwielbiam takie ciasta !
Wafelek2601 12.11.2011 08:12
pyszne
ronald88 26.10.2011 14:10
super
Margo1 05.10.2011 09:09
pyszne ciasto
Monika193
Monika193 01.10.2011 15:57
pyszna karpatka
Iwusia 03.09.2011 22:25
uwielbiam karpatkę
IZABELA29 28.08.2011 14:36
mojego męża także
ben-ka 28.08.2011 11:43
Moje ulubione ciasto!:)
Kopiko1983 27.08.2011 19:27
Mniam, mniam...
smakoszek 24.08.2011 06:30
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak