Meksykański chłodnik na lato ze świeżą kolendrą

Meksykański chłodnik na lato ze świeżą kolendrą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • świeżej kolendry

    1 pęczek
  • soku pomidorowego

    200 ml
  • sok z limonki

    1 szt
  • soku z limonki

    4 łyżki
  • drobno pokrojona papryczka jalapeño

    1 szt
  • pokrojony w kostkę pomidor bez skóry

    1 szt
  • oliwy z oliwek

    1 łyżka
  • awokado

  • pomidory bez skóry

    4 szt
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • ogórek

    1 szt
  • chili pieprz cayenne

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • czosnek

    1 ząbek (drobno pokrojony)
  • cebula

    1 szt
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    1 szczypta
  • kolendra

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Guacamole: obrane awokado rozgnieść widelcem i polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodać cebulę, pomidora, czosnek i papryczkę, wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Natkę i kolendrę drobno posiekać, dodać do sosu.
Wszystkie składniki chłodnika, z wyjątkiem kolendry, dokładnie zmiksować i doprawić do smaku przyprawami oraz świeżo siekaną kolendrą. Podawać jako chłodnik z dodatkiem guacamole lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AgaS10

31.01.2011 09:43
poczekam do lata:)

szajba2

19.12.2010 13:33
e tam zaraz meksykański ...

Babciagramolka

15.12.2010 09:11
Awokado mnie w tym pociąga

linka1312

14.09.2010 22:20
nigdy nie robilam chlodnika

Barbara55

21.06.2010 19:30
tak trochę światowo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat