Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczniaki- kotlety

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczniaki 30 dag
jajko 5 sztuk
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka do panierki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczniaki- kotlety

Kroki postępowania

1
Dodałam pierwsze zdjęcie z tym jak wygladaja bocnziaki, bo nie każdy moze wie. Oczywiście trzeba je ściąć i położyć na talerzyku. i odzielić od siebie.
Krok 1 - Boczniaki- kotlety foto
2
Jajka wbić na talerzyk i dodac sól z pieprzem i wymieszać.
Krok 2 - Boczniaki- kotlety foto
3
na kolejny talerzyk wsypać bułkę tarta.Na tzrecim talerzyku powinna znajdować się mąka, która tak jak i jajka czy bułka będzie służyła do panierki. - nie ujełam jej na zdjeciu;P
Krok 3 - Boczniaki- kotlety foto
4
Każdy z grzybów należy za pomocą tłuszczka ubijać z jednej i zdrugiej strony tak jak to sie robi na kotlety schabowe.
Krok 4 - Boczniaki- kotlety foto
5
Kotlety każdy z osobna należy opanierować w mące- jajku- bułkce. i Położyć na rozgrzanym tłuszczu i smażyć.
Krok 5 - Boczniaki- kotlety foto
6
Podczas smażenia kotlety z boczniaków należy przekręcić z jednej na drugą stronę i wyciągnąć na talerzyk. Wg. mnie dobrze zastępują kotlety schabowe. Czesto daje je do obiadu np ziemniakow i surówki czy do frytek. Polecam
Krok 6 - Boczniaki- kotlety foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 20.02.2014 21:36
bardzo lubie
smakoszek 21.05.2012 19:48
też nie jadłem:)
Ada-Gaba 28.02.2012 07:30
jestem przekonana, ze pyszne
foczka-ks 10.12.2011 15:35
boczniaki uwielbiam
dianix 24.11.2011 11:23
Dokładnie, dobry zamiennik i równie smaczny.
ziutula
ziutula 24.11.2011 08:21
dobry zamiennik dla kani....są smaczne takie kotlety...
Ewelina38 14.10.2011 12:07
boczniaki są przepyszne POLECAM :)))
Emiliozo 08.09.2011 08:33
nie jadłam nigdy boczniaków, musze kiedyś wypróbować skoro tak zachęcacie
dianix 24.08.2011 20:43
NIe ma co SIę Natalio bać . Są bardzo dobre i mozna je samemu hodowac tak jak w moim przypadku. W sklepach tez można kupic:) pozdrawiam
SmacznaPyza 24.08.2011 10:01
Natalia, a czego się tutaj bać? przecież boczniaki można po prostu kupić w sklepie chociaż takie samodzielnie wyhodowane pewnie lepiej smakują. Ja najbardziej lubię dziko rosnące, które zbieram bardzo późną jesienią
Natalia37
Natalia37 23.08.2011 18:58
ja bym sie chyba bała je jeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak