Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z sosem jagodowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 120 g
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
jajko 5
woda 200 ml
Krem:
masło 1 kostka
budyń śmietankowy 1
mleko 0,5 l
borówki 0,5 szklanki
sos
jagody 1 szklanka
cukier żelujący 3-4 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z sosem jagodowym

Tłuszcz rozpuścić, dolac wodę i gotować aż zawrze. Wsypac mąke i wymieszać aż powstanie gęsta kula. Gdy się przestudzi wbić jajka i wsypac proszek. Dobrze wymieszać i na blasze nakładać łyżką okragłe plamy ciasta. Piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zimne ptysie przeciąc na pół.
Ugotowac budyn i przestudzić. Masło utrzeć na puch i dodawac po łyżce zimnego budyniu cały czas miksująć. Masę delikatnie wymieszać z borówkami tak, aby ich nie rozgnieść.
Ptysie przełożyć masą.
Jagody rozgotowac na wolnym ogniu. Wsypac cukier i chwilę pogotować. Zimnym sosem polac ptysie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 01.09.2011 14:23
pyszne!!!!!!!
Halusia 24.08.2011 07:46
Smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak