Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łabędzie z jagodami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 120 g
mąka tortowa 1 szklanka
woda 200 ml
jajko 5
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
masło 1 kostka
budyń śmietankowy 1
mleko 0,5 l
jagody

Przepis i sposób przygotowania na: Łabędzie z jagodami

Tłuszcz rozpuścić, dolac wodę i gotować aż zawrze. Wsypac mąke i wymieszać aż powstanie gęsta kula. Gdy się przestudzi wbić jajka i wsypac proszek. Dobrze wymieszać i na blasze nakładać łyżką owalne plamy ciasta. Tyle ile mamy okrągłych ciastek musimy zrobic szyjek dla łabędzi. Ciasto nakładamy do szprycy i na blasze wyciskamy na znak pytajnika. Piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zimne przeciąc na pół.
Ugotowac budyn i przestudzić. Masło utrzeć na puch i dodawac po łyżce zimnego budyniu cały czas miksująć. Masę delikatnie wymieszać z borówkami tak, aby ich nie rozgnieść.
Ciasto przełożyć masą. Z jednej strony lekko je rozerwac aby można było włożyć szyję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 01.09.2011 14:24
cudowne!!!!!
1j1o1l1a1 28.08.2011 12:28
śliczniusie...aż szkoda jeść :)
Halusia 24.08.2011 07:48
Super
halina17 23.08.2011 11:15
bardzo ładne
ewasylwia 23.08.2011 11:11
piękne i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak