Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

musaka z maślakami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 80 dag
maślaki 25 dag
bakłażan 1 szt.
cebula biała 1 szt.
olej 5 łyżek
mięso mielone wołowe 40 dag
sól
rozmaryn 1/2 łyżeczki
szałwia 1/2 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
przecier pomidorowy 3 łyżki
wywar warzywny 125 ml
tłuszcz do formy
jogurt naturalny 1 szklanka
jaka: 3 sztuk
mąka tortowa 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: musaka z maślakami

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plasterki, a oczyszczone grzyby, bakłażana i cebulę w drobniejszą kostkę. Na 2 łyżkach oleju zeszklij cebulę, dodaj grzyby i krótko podduś.
Dołóż mięso i dopraw ziołami. Dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wmieszaj przecier pomidorowy. Po 10 min. podlej wywarem. Przykryj i duś, aż do odparowania.
Bakłażana oprósz solą i odstaw, aż puści sok. Odsącz i podsmaż.
Brytfannę wysmaruj tłuszczem i posmaruj przekrojonym czosnkiem. Na zmianę układaj warstwy ziemniaków, mięsa, grzybów i bakłażanów. Zakończ warstwą ziemniaków.
Piecz przez ok. 40 min. w temp. 200 stopni. Z jogurtu, jajek i maki zrób sos. Zalej musakę i zapiekaj jeszcze przez 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 23.08.2011 07:43
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak