Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w sosie bazyliowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białego wytrawnego wina 200 ml
mąki pszennej 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
przyprawy do ryb Prymat 1 łyżeczka
soku z cytryny 3 łyżeczki
sól 1 szczypta
masła 10 dag
łosoś filet 4 szt.
cebula 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w sosie bazyliowym

Filety umyć, oprószyć solą, przyprawą do ryb, skropić 2 łyżeczkami soku z cytryny i pozostawić na 30 min. Następnie obsmażyć na 2 łyżkach masła, z obu stron na rumiano, zdjąć z patelni i przechować w cieple. Cebulę obrać i posiekać. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu ryby dodać resztę masła, zeszklić cebulę, oprószyć mąką, wymieszać. Rozprowadzić z winem, dodać bazylię i włożyć porcję ryby. Na małym ogniu dusić około 10 min. pod przykryciem. Przyprawić solą oraz resztą soku z cytryny. Rybę podawać polaną sosem, z ryżem albo ziemniakami oraz zieloną sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa36 29.09.2012 23:58
super
IrenaM 29.01.2012 17:24
brzmi nie?le
artur7 20.12.2011 06:52
mniam
artur7 20.12.2011 06:52
mniam
artur7 29.11.2011 09:57
pyszne
artur7 29.11.2011 09:55
pycha
makjato 28.09.2011 20:02
przepis robi wrażenie
artur7 17.09.2011 07:52
fajne
Patrycja33 14.07.2011 09:00
dobry:)
Adamorek 24.05.2011 13:21
świetne danie
Magda60 26.03.2011 17:26
dobre
matii6 22.03.2011 14:44
pycha
gosia561 04.03.2011 17:23
fajne
Mariolka1 26.02.2011 23:14
skusiłabym się na takiego:)
Bart 17.02.2011 23:35
brzmi świetnie
NICRAM 20.01.2011 09:23
Muszę koniecznie spróbować !
szajba2 19.12.2010 13:32
wolę łosia
Gonia555 15.12.2010 16:49
Pyszny
Cbeti 23.11.2010 15:27
super, uwielbiam rybki
berys18 12.10.2010 09:04
super
agnieszka214 10.09.2010 10:21
SUPER napewno zrobię
ana00 07.09.2010 18:58
ciekawy ;)
Joanna117
Joanna117 07.09.2010 11:30
mniam, łosoś, robiłam kiedyś sandacza z sosem szafranowym na bazie białego wina, ale sandacz mi nie podchodzi za bardzo, a łososia uwielbiam!
dasada1 06.09.2010 23:35
ciekawy ten przepis
noculos 04.09.2010 10:47
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak