Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z kruszonką

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 45 dag
drożdże 2 dag
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
masło 10 dag
mleko 120 ml
JAKO 1 szt
rodzynki 3-4 dag
Skórka pomarańczowa kandyzowan 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z kruszonką

Z 5 dag mąki, łyżeczki cukru waniliowego, 2 dag masła i 1 łyżki cukru zrobić kruszonkę, odłożyć w chłodne miejsce. Do formy z wypiekacza wsypać cukier, rozkruszyć drożdże i poczekać aż staną się płynne. Następnie wlać ciepłe mleko, wbić jajko, dodać pozostałe masło, mąkę, cukier waniliowy i sól. Włączyć wypiekacz, nastawić program chleb na słodko. Po usłyszeniu sygnału wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową. Pół godziny przed końcem pieczenia, ciasto posmarować wodą wymieszaną z odrobiną cukru, posypać kruszonką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 03.01.2014 17:01
pyszny drożdżowiec
Ewelina38 01.01.2014 18:27
bardzo lubimy drożdżówkę :)
mirosława4 02.12.2013 13:35
smakowite :)
IlonaAlbertos 05.03.2013 00:23
Prezentuje się wspaniale.
olkaaa 13.02.2013 10:08
muszę spróbować
Iwona51
Iwona51 31.10.2011 11:04
pycha
1j1o1l1a1 22.08.2011 12:25
smakowite :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak