Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z węgierkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 kg
mleko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
olej 12 łyżek
jajko 2 sztuki
drożdże 10 dag
cukier waniliowy 2 sztuki
DODATKOWO:
śliwki węgierki 1/2 kg
miód 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z węgierkami

Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru ,dodać ciepłe mleko i odstawić na kilka minut do napuszenia się drożdży .Następnie dodać mąkę ,olej ,szczyptę soli,żółtka jajek i pozostały cukier razem z cukrem waniliowym ,zagnieść ciasto (ciasto jak na drożdżowe jest troszkę twarde,ale takie ma być)odstawić na minimum godz .
Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek 1cm i pociąć na prostokąty 10cm na około 20 cm,jeden bok ciasta ponacinać w paseczki tak do połowy wysokości ,na całym końcu ułożyć porcję nadzienia i zwinąć nadając kształt rogali (w trakcie formowania rogali paseczki ciasta same się rozchylają ,ale jeśli by tego nie robiły to musimy im nadać odpowiedni kształt )
Rogale układamy na blaszkę ,smarujemy białkiem i odstawiamy jeszcze na 30 min.
Pieczemy 25 min w temp 180st.

Nadzienie śliwkowe:
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z miodem .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 28.05.2012 19:40
piękna jak z obrazka
Wiesława1 26.12.2011 10:27
smakowicie wyglądaja
anemon 24.08.2011 08:24
Rogaliki jak z obrazka i w dodatku ze śliwkami.
aguus 23.08.2011 11:48
Zapowiada się pyszna uczta!
halina17 22.08.2011 17:13
smaczne
ewasylwia 22.08.2011 11:38
piękności
Emilia22 22.08.2011 10:21
pięknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak