Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże świeże 1 kostka
żółtka jaj 2 sztuki
mleko
cukier 1 łyżka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe

Do miseczki nalać mleka na 1/2 wysokości. Podgrzać chwilę w mikrofali.
Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże i rozpuścić dobrze.
Mąkę wsypać do miski. Do mąki dodać sól i cukier. Wymieszać.
Wlać rozpuszczone drożdże i jeszcze ok. 1 szklanki mleka. Wymieszać (ilość potrzebnego mleka zależy od chłonności danej mąki).
Ciasto powinno być elastyczne, więc w razie potrzeby dolać mleka lub dosypać trochę mąki. Tak wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Po tym czasie formować kuleczki średniej wielkości i układać je na blaszce wyłożonej pergaminem. Każdą posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 21.08.2011 20:14
Ale się uśmiechają z tego talerza .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak