Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z kurkami i pietruszką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże 50 g
cukier 1 łyżka
woda 1 szklanka
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
olej 1/3 szklanki
kurki 200 g
cebula biała 1 sztuka
kukurydza 1/2 puszki
pomidory 1 puszka
mozarella 100 g
natka pietruszki 1 pęczek
masło 1 łyżka
oregano
bazylia
tymianek
oliwki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z kurkami i pietruszką

Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut, potem dosypujemy mąkę, olej, sól i jajko i wyrabiamy ciasto. Jak będzie już jednolite to odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Kurki dokładnie czyścimy i kroimy na kawałki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kurki razem z cebulą posmażamy na maśle, aż cebulka się zeszkli, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. zdejmujemy z patelni i na tę samą poatelnię wlewamy zblenderowane pomidory z puszki i dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojone w plasterki oliwki, doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami (oregano, bazylia, tymianek) gotujemy przez 5 minut.
Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarowujemy sos, układamy mozarellę pokrojoną w plastry, posypujemy kurkami i posiekaną natką pietruszki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak