Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z jabłkiem i cynamonową nutką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
masło 25 dag
jajko 2 sztuki
jabłka 5 sztuk
cynamon 1 łyżka
cukier 3 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z jabłkiem i cynamonową nutką

Mąkę przesiać. Masło posiekać nożem, aby łatwiej można go było zagnieść.
Do tego wbić jajko i zagnieść ciasto.
Z wyrobionego ciasta zrobić kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do piekarnika na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wycinać szklanką koła.
Przygotować foremki natłuszczone odrobiną masła i oprószone mąką.
Do każdej foremki włożyć kawałek wyciętego ciasta i dobrze poprzyklejać go do ścianek na całej wysokości. Część krążków pozostawić do późniejszego przykrycia. Wstawić ciasto na 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć środki, pokroić w kostkę. Posypać cukrem i cynamonem. Takim farszem napełniać foremki i zakrywać pozostawionym ciastem. Lekko podociskać brzegi i piec przez 10 minut.
Gotowe babeczki pozostawić do przestygnięcia i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 21.08.2011 14:32
polecam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak