Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka biało - brązowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
olej 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao gorzkie 1 łyżka
cukier puder 3 łyżki
kruche ciasteczka
woda 2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Babka biało - brązowa

Do miski wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać proszek do pieczenia i przesiać przez sito.
Jajka całe zmiksować z cukrem. Miksując dodawać stopniowo przesiane mąki.
Kiedy ciasto zacznie robić się zbyt gęste, zacząć dodawać olej.
Do miseczki przełożyć kilka łyżek ciasta i dodać do niego kakao, dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem, przelać jasne ciasto a po środku polać ciemnym.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 180 stopni na godzinę. Z cukru pudru i ciepłej wody zrobić lukier i polać nim przestygnięte ciasto. Na świeży lukier układać kruche ciasteczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 21.08.2011 14:31
wygląda apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak