Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety rybne 1 kg
marchew duża 1 kg
seler bulwiasty 1/2 sztuki
pietruszka biała 4 sztuki
cebula 3 sztuki
olej do smażenia
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
mąka do optoczenia ryby

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na oczkach do surówki.
Seler obrać, również zetrzeć na tarce, ale na najmniejszych oczkach.
Pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na oczkach do surówki.
Warzywa na chwilę odstawić na bok.
Cebulę obrać, pokroić w talarki i następnie na mniejsze części.
Przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć na złoty kolor.
Do cebuli dodać warzywa, położyć pokrywkę i dusić aż do miękkości warzyw.
Pod koniec duszenia dodać pieprz i sól.
Rybę obtaczać w mące i na drugiej patelni podsmażyć z oliwą z każdej strony.
Wyjąć i odsączyć nadmiar tłuszczu ręczniczkami papierowymi.
W dowolnym naczyniu przykryć dno warstwą jarzynki, na to położyć warstwę ryby, znowu jarzynkę, rybę i na wierzch warstwę jarzynki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 12.05.2012 23:56
lubię taką :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak