Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka biała nadziana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka biała 6 szt
cebula biała 1 szt
margaryna 3/4 kostki
ryż 10 dag
marchewki 2 szt
pomidory 3 szt
natka pietruszki 6 łyżek
żółtko jajek 1
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka biała nadziana

Ścinamy wierzch papryki i wydrążamy środki.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Cebule siekamy i smażymy na 2/3 margaryny.
Dodajemy do cebuli ryż, startą marchewkę i drobno pokrojone pomidory, najlepiej bez miąższu.
Przyprawiamy do smaku sola , pieprzem i dodajemy posiekana drobno natkę pietruszki. Mieszamy chwile na ogniu i zestawiamy.
Napełniamy przygotowane papryki i układamy je w rondlu.
Zalewamy do połowy ich wodą. Gotujemy na małym ogniu około 1 godziny.
SOS:
Resztę masła posypujemy mąką, zasmażamy, a następnie rozmącamy w pół szklanki wywaru z gotującej się papryki.
Po zdjęciu z ognia dodajemy żółtko, dokładnie mieszamy.
Papryki podajemy polane sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 25.03.2013 08:53
ale pychotka :-)
Zoso 29.01.2012 18:42
lubi? takie danie
Justa32 25.08.2011 12:53
smaczna
ben-ka 23.08.2011 09:18
lubię taką paprykę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak