Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Połówka kurczaka na czosnkowo

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kurczak 1/2 od \'pasa\' w dół
olej do smażenia
woda 1 litr
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
papryka mielona do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Połówka kurczaka na czosnkowo

Kurczaka myjemy i dzielimy na 4 części - 2 pałeczki i 2 podudzia. Wrzucamy kurczaka do garnka z wodą i gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i solimy. Zostawiamy na średnim ogniu na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy kurczaka z rosołu (wywar można wykorzystać do zrobienia zupy) i kladziemy na talerz do obcieknięcia. Przyprawiamy go solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, troszke papryką i dużą ilością czosnku. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy kurczaka na złoty kolor, pod koniec smażenia sypiemy zioła prowansalskie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak