Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z bułki wrocławskiej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1/2 kg
jajko 2 szt
cukier 20 dag
mleko 250 ml
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
bułka 1 wrocławska

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z bułki wrocławskiej

Żółtka z jajek wlać do miski, utrzeć z połową cukru, wlać mleko, wsypać cukier waniliowy, wymieszać. Połowę pokrojonej w długie plastry bułki maczać w mleku z żółtkami i układać na blaszce wyłożonej natłuszczonym pergaminem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wsypać połowę pozostałego cukru, cynamon i wymieszać. Wyłożyć na przygotowane bułki, przykryć pozostałymi kromkami namoczonymi w mleku. Białka z pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę, wyłożyć na kromki, zapiec. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 19.06.2013 21:59
Nigdy takiej nie robiłam.
Seba 21.09.2012 14:50
fajne
barbara11561 17.05.2012 09:01
bardzo ciekawy przepis:)
m1monika 25.10.2011 00:36
świetna
Monika193
Monika193 06.10.2011 09:06
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak