Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pirogi ze szpinakiem i serem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 1 szt
masło 200 gram
szpinak świeży 600 gram
sól
ser biały 600 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pirogi ze szpinakiem i serem

1 -Do miski wsypać mąkę, . Wbić jajko. łyżką delikatnie je rozmieszać. 2- Wyrabiać ciasto, dolewając letnią wodę. 3 - Dodać szczyptę soli. 4 -Kiedy składniki są już połączone, dodać masło. 5- Ugniatać ciasto tak długo aż będzie odchodziło od rak. 6 -Połowe ciasta Rozwałkować najcieniej, jak możemy. 7 - kroję 6-centymetrowe kwadraty. po złożeniu na polowe wychodzi mi prostokąt 8 - Na środku położyć płaską łyżkę farszu, złożyć na pół. Brzegi, robię to widelcem. 8- Wodę zagotować w dużym garnku, posolić, dodać płaską łyżkę masła. Wrzucać pierogi. Gotować, aż wypłyną. Wyjmować pojedynczo na płaski talerz. po ugotowaniu podsmażam na patelni :) Co do farszu ja robie tak Biały ser rozgniatam w misce widelcem. Dodaje sól, pieprz . Szpinak umyć, oderwać łodygi, wrzucić listki do wrzącej wody. Gotować ok. 3 min. Wylać na sito, ostudzić, drobno pokroić. Ser wymieszać ze szpinakiem. i mamy farsz który nakładamy na ciasto i lepimy :).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 19.10.2011 09:29
kiedyś nie lubiłam szpinaku a teraz lubię
Piotr24 23.08.2011 17:56
też się zastanawiałem jak skonsumować smakowicie szpinak ;)
treonina 21.08.2011 14:38
ciekawe jak to smakuje :-) nie przepadam za szpinakiem i szukam potrawy w której mógłby mi smakować :-)
halinka1011 21.08.2011 09:13
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak