Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z udek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 sztuki
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z udek

4 całe udka z kurczaka
2 jajka
2 łyzki maki (moze być tortowa)
sól(wg.uznania)
kolorowy mielony pieprz (też wg.uznania)
bułka tarta (myslę że pół szklanki wystarczy)
4 duże łyżki sos chili czosnkowy
olej do smażenia (tyle zeby przykryło kotleta na patelni prawie tak do połowy)

Udka myjemy i odcinamy pałki. Mozna sobie je zachować na zupke czy do upieczenia to juz jak kto sobie tam woli ;) Z pozostałych części wycinamy kość,to już nie jest takie trudne bo prawie ją mamy na widoku . Następnie usuwamy z mięsa skórę i rozbijamy tłuczkiem jak na tradycyjne schabowe. Solimy i pieprzymy z każdej strony mięso. Potem na każdą część smarujemy pędzlem sos chili czosnkowy,też z obu stron. Tak przygotowane udka chowamy do lodówki na 2h.
W talerzu lub w innym głębszym naczyniu wbijamy jajka dodajemy do nich 2 łyżki mąki i mieszamy widelcem na jednolitą masę. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą.
Jak już miną 2 godziny wyciągamy przygotowane kotlety i panierujemy je napierw w jaku wymieszanym z mąką a następnie w bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kolejno nasze kotlety z obu stron na złoty kolor ( na wolnym ogniu żeby doszły w środku) Odsączamy na papierze kuchennym i gotowe..

Podajemy z czym kto lubi,np.z frytkami i ogóreczkiem jak zrobiłam to Ja :)

Smacznego . . .. ..

Pyszne ostre,mięsiste kotleciki.Smakują na gorąco jak i na zimno z bułką i np.sosem czosnkowym.Polecam :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.11.2012 16:13
Rarytas dla mięsożerców.
IZABELA29 23.12.2011 14:00
warte spróbowania
caroline1983 04.12.2011 13:47
Też czasami takie robie. Bardzo smaczne sa tez po wcześniejszym namoczeniu w maślance. Po wyfiletowaniu takie udka mozna wykorzystywać podobnie jak filety z piersi. Polecam :)
Izabela/bella81 03.11.2011 10:25
Pomysłowe:)
kochanyptysiu 06.10.2011 07:46
fajne
PaniMISIOWA 06.09.2011 10:52
Bardzo fajne kotlety. Jeszcze nie jadła z udek. Głos za pomysł :-)
evita0007 26.08.2011 14:07
Dziekuję suzana :-)
evita0007 26.08.2011 14:06
Dziekuję suzana :-)
suzana 20.08.2011 21:47
pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak