Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 kg
mięso mielone 1 kg
ryż biały 600 g
cebula biała 3 sztuki
majeranek 1 łyżka
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
sól do smaku
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Z kapusty wycinamy głąb. Tak przygotowaną wkładamy do garnka z 2 szklankami wody i odrobiną soli. Gotujemy do momentu, aż liście zmiękną. Tak ugotowaną kapustę wyjmujemy na talerz i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie oddzielamy każdy liść, przygotowując go do zawijania. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu pozostawić do przestygnięcia. Cebulę obrać, pokroić drobno, wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Dodać pieprz, majeranek i ostrą paprykę. Następnie wrzucić mięso mielone i wszystko razem podsmażyć. Do mięsa przełożyć ryż i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na rozwinięte liści nakładać po środku grube kulki z farszem i zawijać. Każdego gołąbka przekładać do wysokiego garnka wyścielonego listkami kapusty. Dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe gołąbki można spożywać same lub z wybranym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matriasik 20.06.2012 17:23
świetne
halinka1011 20.08.2011 21:04
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak