Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka na cieście francuskim z kurkami i boczkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op.
boczek wędzony 5 plastrów
cebula 1 szt
jajko 3 szt.
kwaśna śmietana 150 ml
słodka śmietana 50 ml
chilli szczypta
gałka muszkatałowa 1/2 łyżeczka
sól do smaku
kurki 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka na cieście francuskim z kurkami i boczkiem

Formę kwadratową do zapiekanek posmarować 1 łyżką oleju i wyłożyć ją ciastem francuskim– wystające kawałki obciąć nożem (ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy). Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem i podpiec ok. 10 min w temp. 140° z włączonym termoobiegiem. Boczek pokroić w słupki, a cebulę w niewielką kostkę. Boczek lekko podsmażyć wraz z cebulą na 1 łyżce oleju. Ubić 3 jajka ze szczyptą soli, dodać 150 ml kwaśnej śmietany i 50 ml słodkiej śmietany i ubić ponownie. Następnie dodać 1/2 gałki muszkatałowej i szczyptę chilli. Na podpieczone ciasto wyłożyć umyte, lekko rozdrobnione kurku, następnie na całej powierzchni ciasta ułożyć podsmażony boczek wraz z cebulą boczek, zalać masą jajeczną, wstawić do piekarnika. Całość piec ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem. Zapiekankę pokroić na 4 trójkąty i wyłożyć na talerze. Można podawać do niej keczup.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marybeth
Marybeth 16.09.2011 15:00
smaczna
Janek1 22.08.2011 18:21
Apetyczna
Pola2 20.08.2011 19:19
musi być pyszna
Mala 20.08.2011 18:41
zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak