Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinak w cieście drożdżowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak 1,2 kg
czosnek 2 ząbki
oliwa 1 łyżeczka
Ciasto:
mąka 1 szkl
drożdże 1,5 dag
jajko 1 szt
kremówka 250 ml
parmezan starty 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
DODATKOWO:
mąka wg uznania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinak w cieście drożdżowym

1. Szpinak oczyść i blanszuj 2 min we wrzątku. Osącz, przelej zimną wodą, odciśnij. Czosnek rozgnieć, podsmaż na oliwie, dodaj do szpinaku, posól, wymieszaj. Uformuj 12 kulek.
2. Drożdże wymieszaj z lekko podgrzaną śmietaną, dodaj jajko, sól, pieprz, mąkę i parmezan. Odstaw na 5 min. W garnku rozgrzej olej. Kulki szpinaku obtocz w mace, następnie w cieście, kładź na gorący tłuszcz, smaż na rumiano. Osącz na bibule. Podawaj ułożone na sałatce z pomidorów i dymki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 31.07.2013 08:23
świetny pomysł
Katarzyna59 01.07.2013 08:00
fajny przepis
miki47 20.03.2013 10:41
ciekawy przepis
Krystyna32 21.08.2011 10:04
super
1j1o1l1a1 20.08.2011 20:03
ciekawy przepis
artur7 20.08.2011 17:20
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak