Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowe fale dunaju

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna kostka 1
cukier puder 25 dag
cukier puder 2 łyżki
mąka tortowa 30 dag
jaja 6
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 2% 2 łyżki
kakao 2 łyżki
wiśnia 15 sztuk
budyń śmietankowy 1 torebka

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowe fale dunaju

Ucieramy margarynę, cukier(25 dag) i żółtka (nie wyrzucamy białek!). Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierając, dolewamy mleko. Dzielimy ciasto na 2 części. Ubijamy pianę z pozostałych białek. Do 1 części ciasta dodajemy ok. 3/2 piany, a do 2 części ciasta dodajemy kakao i resztę piany. Delikatnie mieszamy. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciasto jasne. Na jasne powoli i delikatnie wylewamy ciasto ciemne. Wiśnie myjemy, wyjmujemy pestki i układamy na wierzchu, lekko wciskając w ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 40 min. Gotujemy budyń waniliowy lub śmietankowy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dodajemy dwie łyżki cukru pudru. Na upieczone ciasto wylewamy powstały, wystudzony krem i wstawiamy do lodówki. Można dodatkowo posypać odrobiną kakao. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 03.01.2014 13:21
pyszne ciasto
mikrusiak 20.08.2011 10:57
niebo w gębie...;p

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak