Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki pszennej 3 szklanki
gorąca woda ¾ szklanki
jajko
świeżych jagód 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Krok 1.

Na stolnicę wysypuję mąkę. Wbijam jajko, lekko zgniatam i dodaję wody. Najlepiej by była gorąca, albo bardzo ciepła. Nie może być zimna, bo pierożki wyjdą twarde. Ciasto trzeba wyrobić, następnie podzielić na mniejsze części.
Krok 2.

Jedną część ciasta rozwałkowuję, drugą na ten czas mam schowaną pod ściereczką by nie obeschła. Wałkując ciasto podsypuje je mąką, aby nie lepiło się do stolnicy czy wałka.
Krok 3.

Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinam kółka np. przy użyciu szklanki. Wypełniam kółeczka ciasta jagódkami (ja wkładam dwie małe łyżeczki jagód) oraz sypię cukier (około pół łyżeczki).
Krok 4.

Czas na sklejanie. Delikatnie zwilżam wodą brzegi ciasta od wewnętrznej strony (te brzegi, które będę łączyć ze sobą), ułatwia to ich zlepianie. Łączę pierożka i robię mu falbanki.
Krok 5.

Tak przygotowane pierożki wrzucam partiami do wrzącej osolonej wody i gotuję kilka minut. Do wody dodaję łyżkę oleju – pierogi nie będą się sklejać na talerzu nawet następnego dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak