Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka z polewą czekoladową

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mąka pszenna 1/2 kg
cukier 1,5 szklanki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżka
cukier puder 3 łyżki
kakao rozpuszczalne 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka z polewą czekoladową

Mąkę przesiać. Dodać proszek do pieczenia i cukier.
Margarynę posiekać nożem, aby można byłą ją łatwiej zagnieść z ciastem.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek, dodajemy same żółtka.
Zagniatamy ciasto i formujemy w kulę.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na ok. 1,5 cm.
Wykrawamy foremką odpowiedni kształt ciastek i przenosimy je na blachę wyłożoną pergaminem.
Castka piec w 180 stopniach przez 10 - 12 minut.
Gotowe wyjmować i pozostawić do przestygnięcia.
Po tym czasie łączymy w miseczce cukier puder, kakao, odrobinę ciepłej wody, mieszamy.
Gotową polewę za pomocą łyżki nanosimy swobodnie na ciastka.
Pozostawiamy do przeschnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matriasik 28.05.2012 23:46
Ale fajne. I takie urocze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak