Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb ze śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
jogurt grecki 1/2 opakowania
sól 1 łyżeczka
mleko
ziarna słonecznika 1 garść
śliwki suszone 1 garść
drożdże świeże 1 kostka
żółtko jaj 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ze śliwkami

Odrobinę mleka nalać do miseczki i lekko podgrzać.
Drożdże pokruszyć do miseczki z mlekiem, wymieszać, aby drożdże rozpuściły się.
Śliwki suszone pokroić na drobno. Mąkę pszenną przesiać. Dodać sól, ziarna słonecznika, śliwki, mleka tyle, aby ciasto było sprężyste, jogurt grecki i dobrze wyrobić ręką tak, aby ciasto się nie kleiło. Tak wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. Godzinę. Blat kuchenny posypać mąką, przełożyć ciasto i uformować bochenek. Następnie blachę wyłożyć pergaminem, przełożyć ciasto i odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ustawić piekarnik z termoobiegiem na 170 stopni, ciasto posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika na ok. 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 12.05.2012 23:56
smaczny
mariel78 11.05.2012 07:19
pycha
Iwusia 24.11.2011 22:28
pięknie wygląda
Kate131 20.10.2011 09:35
ale śliczny ci wyszedł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak