Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babcine pierogi z mięsem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
sól 1 łyżeczka
woda letnia 1,5 szklanki
mięso 3 kg
pieczarki 1 kg
cebula biała 3-4 sztuki
kapusta kiszona 3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Babcine pierogi z mięsem

Tych pierogów nauczyła mnie śp. babcia Zosia.
Trochę tego wychodzi,ale nawet fajnie bo zawsze zamrażam i mam z tego kilka obiadów. Teraz ciasto wyrabiam z termomixu (jest prościej-nie trzeba tyle wyrabiać rękami).
Mięso(karkówka,boczek,łopatka) gotujemy na miękko z warzywami (ewentualnie z kucharkiem). Wywar jaki zystkujemy można wykorzystać do zupy. :)
Ugotowane mięsko mielimy przez maszynkę do mięsa.
Pieczarki zetrzeć na grubej tarce i dusić aż woda odparuje,pod koniec duszenia dodac posiekana cebulkę i dusić chwilę razem.
Kapustę ugotować na miękko,odcedzić,wystudzić,dokładnie wycisnąć soki i wodę oraz drobno pokroić.
Wszystkie składniki farszu pomieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zawijać w ciasto i gotować w posolonej wodzie.
Najlepiej smakują podsmażane na boczku (lub słonince)z cebulką.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edi 24.05.2012 19:49
wyglądają świetnie:)
Monika111 12.02.2012 17:23
dużo,dużo bo zawsze robię więcej i mrożę. :)
Ela15 30.01.2012 12:55
dobre i chyba du?o ich wychodzi patrz?c na sk?adniki
jolanta19 16.11.2011 19:06
dobry pomysł
ziutula
ziutula 18.10.2011 23:03
ja też wracam do babci potraw.... a pierogi zrumienione pysznie...
Ewelina47 10.09.2011 07:29
babcine pierożki zawsze są pyzne
Monika111 31.08.2011 11:46
Chyba wszyscy je lubią! :)
stokrotka 30.08.2011 16:40
uwielbiam pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak