Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z konfiturą i bitą śmietaną.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
masło 5 dag
żółtko jajek 3 szt.
mleko 1/2 szkl
drożdże 3 dag
cukier 1/2 szkl.
skórka z pomarańczy
sól
konfitura
kremówka 500 ml
usztywniacze do śmietany 2 szt.
cukier puder
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z konfiturą i bitą śmietaną.

1. Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże. Odstawić. Do miski przesiać mąkę. Żółtka ubić z cukrem. Dodać do mąki rozczyn z drożdży, masę jajeczną, szczyptę soli i skórkę pomarańczową. Zagniatając ciasto wlewaj roztopione masło. Ciasto ułóż w misce, przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
2. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką. Formować pączki, kłaść łyżeczkę konfitury i dokładnie zlepiać. Układać je na desce. Kiedy pączki podrosną smażyć na złoto z obu stron na oleju. Wyjmować na papier kuchenny.
3. Kremówkę ubić z usztywniaczem i łyżką cukru pudru. Zimne pączki nadziewać bitą śmietaną. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak