Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane brokuły

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przygotowywanie przetworów weszło nam w nawyk i każdego roku poszukujemy nieznanych i ciekawych przepisów. Koniecznie wypróbujcie przepis na marynowane brokuły, bo ich smak z pewnością Was zaskoczy!

Składniki:

Składniki:

brokuły 1 kg
cukier 1 łyżka
sól 3 łyżeczki
ocet winny 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
marchew 2 sztuki
cebula 1 sztuka
ziele angielskie kilka ziaren
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka

Porada

Marchew po wyciągnięciu z gotującej się wody powinna być chrupiąca.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane brokuły

Kiedy warto sięgnąć po przepis na marynowane brokuły:

- gdy zbliża się sezon na przygotowywanie przetworów
- gdy chcecie przygotować przetwory inne niż zazwyczaj
- jeśli kupiliście w sklepie zbyt dużą liczbę brokułów i nie wiecie, co z nich przygotować

Marynowane brokuły można przygotować na wiele sposobów. W niniejszym przepisie, brokuły zostały wzbogacone o dodatek marchewki, bez której z powodzeniem przygotujecie przetwory. Marchew nada całości słodyczy, za którą nie każdy przepada.

1. Umyte brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy 3 min w osolonym wrzątku. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i przelewamy zimną wodą.

2. Do wody po gotujących się brokułach dodajemy plasterki marchwi i gotujemy ok 4-6 minut.

3. Wyjmujemy łyżką cedzakową odsączamy.

4. Do wywaru po brokułach dodajemy cukier szklankę octu winnego i listki laurowe i gorącą zalewą zalewamy ułożone na przemian w słoikach: talarki cebuli, brokuły, marchewkę, brokuły, marchewkę. 

5. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 min. W ten sam sposób można przygotować marynowaną brukselkę.

Po więcej przepisów na przetwory zapraszamy do zakładki >> PRZETWORY <<

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana87 08.11.2012 20:28
Przymierzam się do gotowania. Zastanawiam się jakie znaczenie ma ilość wywaru po gotowaniu w stosunku do pozostałych składników - nieprecyzyjna receptura. Na oko tylko chłop w szpitalu umarł.. ;) W przypadku zwykłego 10% octu podobno powinno zachować się proporcje z wodą 1:4. Nie wiem, czy w przypadku octu winnego mam się do tego odnieść, zakładając jego 6%-ową moc? Z góry dziękuję za cenną radę. Pewnie zanim otrzymam odp, zdąrzę wypróbować inny przepis, ale brokułów na bazarze w bród;) Czekam zatemz niecierpliwością. Pozdrawiam
Stenka 30.08.2012 08:27
dobre
LuKaSz4761 05.04.2012 07:23
super
LuKaSz4761 05.04.2012 07:23
super
Wafelek2601 26.03.2012 22:28
ciekawe
Krystyna32 25.11.2011 01:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak