Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe bułki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 4 szt
mąka 500 g
margaryna Kasia 125 g
cukier 4 łyżka
drożdże 50 g
mleko 1/2 szk
cukier waniliowy 1 szt
sól 1 szczypta
truskawki 300 g
mąka 2 łyżka
cukier 2 łyżka
cukier puder 1/2 szk
woda 1 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe bułki

Z cukru pudru i wody utrzeć lukier.
Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże i wsypać 2 łyżki cukru.
Zostawić drożdże do wyrośnięcia.
Kasię roztopić i wystudzić.
Żółtka dokładnie utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, tłuszcz i wyrośnięte drożdże.
Wszystko dokładnie wyrobić, przykryć ciasto ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia.
Truskawki zmieszać z mąką i cukrem.
Gdy ciasto wyrośnie odrywać kawałki, nadziewać truskawkami, formować kulki i układać bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Bułki piec 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Wystudzone bułki posmarować lukrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 19.12.2011 11:07
pulchne bułeczki z pysznym nadzieniem
ZEWA 17.09.2011 18:46
wypieki drożdżowe zawsze zawsze są genialne
ZEWA 17.09.2011 18:46
wypieki drożdżowe zawsze zawsze są genialne
bami 16.09.2011 22:53
Wyglądają genialnie! :)
Misiabe 19.08.2011 19:16
smakowite!!
Małgorzata113 19.08.2011 18:25
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak