Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kociołek chłopski w ziołach

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wędzony boczek 4 plastry
kiełbasa zwyczajna 1 szt
kartofle 2 szt
oliwa 2 łyżki
poidory krojone z czosnkiem 1 puszka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku
cukier 1 łyżeczka
Grill przyprawa pikantna Prymat 1 łyżeczka
cebulka ze szczypiorkiem 1 szt
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kociołek chłopski w ziołach

Kartofle obrać, umyć i pokroić w małe plasterki, rozłożyć na desce, posypać 1 łyżeczką przyprawy do ziemniaków Prymat, polać 1 łyżką oliwy i zostawić na chwilkę. W między czasie pokroić boczek w paski, a kiełbasę w plasterki, w plasterki kroimy również cebulkę wraz ze szczypiorkiem. Rozgrzać patelnie grillową, wlać 1 łyżke oliwy i smażyć lekko boczek wraz z kiełbasą- doprawić je przyprawą pikantna na grill, dodać następnie kartofle i cebulkę, wymieszać, posypujemy 1 łyżeczką ziół prowansalskich, przykryć i podsmażyć całość, gdy kartofle są już w niektórych miejscach złote, wlewamy puszkę pomidorów krojonych z czosnkiem, dolać ok. 100 ml wrzącej wody i dusić pod przykryciem ok 10 minut, następnie doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżeczkę cukru (by zrównoważyć kwas pomidorów), ja dodałam jeszcze 4 plastry grillowanej cukinii, jakie mi zostały od wczoraj, dusić jeszcze 5 minut. Całość nakładamy do miski i podajemy gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 15.10.2011 09:17
Lubię mięsne dania z boczkiem i warzywami. Rozgrzewają i sycą :)
sylwia / sytofala 01.09.2011 19:06
bardzo ., bardzo lubię to danie :)
Weronika_eM 20.08.2011 22:41
super
Pola2 20.08.2011 19:24
to kociołek dla mojego męża
aguus 19.08.2011 19:33
Super propozycja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak